Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

КАЖИ „Не”, БЕЗ ДА ОБИДИШ!

Да кажеш „Не”, винаги е тежко. Но пък, ако не го правим, ще живеем още по-тежко. Затова налага се да отказваме. Но с умение и такт, така че да не ни тормозят угризения, а и тези, които сме отрязали, да не се обиждат. Ето няколко много сполучливи тактики, с които ще се научите елегантно и вежливо да казвате „Не”:
1. Не отговаряйте веднага
Дайте си време с пауза, най-лесният начин да си я осигурите е като кажете: „Нека помисля.” Така ще имате възможност да си изградите убедителни аргументи, ако вашият събеседник се окаже особено настоятелен.
2. Не затъвайте в извинения
Вие сте в правото си да се разпореждате с времето си, с парите си и всякакви други ваши си ресурси. Очевидно е, че имате своите основателни и уважителни причини да отказвате, едва ли сте водени от алчност или желание да обидите някого. Достатъчно е да проявите вежливост и да се извините само веднъж, че не можете да помогнете.
3. Не изпадайте в подробности
Бъдете лаконични в отказа си, кажете просто и ясно: „Много съжалявам, не мога да помогна!”, „Извинете, но няма да се получи!“. Дори простичката и кратка фраза „Днес няма да стане”, вече е достатъчно обосноваване. Всеки опит да обяснявате подробно защо няма да стане вече прилича на оправдания, които могат да ви вкарат в излишна дискусия или да ви вменят чувство на дълг, вина или други поводи за манипулация от отсрещната страна.
4. Станете „огледало”
Вашите отговори трябва да бъдат абсолютно симетрични на въпросите на вашия събеседник. Например, ваш колега ви моли да поемете част от работата му, но вие също сте затрупани със задачи и не можете да откликнете.
5. Ефектът на развалената плоча
Знаете колко упорити могат да бъдат децата, когато решат да се съпротивляват. Колкото и да ги уговаряте, че трябва да си изядат всичко, за да пораснат, те си повтарят своето „не” и „няма”, докато не се предадете. Следвайте техния пример при особено упорити и настойчиви събеседници.
6. Дайте кратко пояснение
Ако ви е неудобно да откажете на вашите родители, роднини или за ваши близки приятели, просто назовете причината, за да стане ясно, че е напълно извън вашите възможности да промените обстоятелствата.
7. Предложете алтернатива
Да, вие не можете да помогнете точно в този момент, но вероятно ще ви е по-лесно да намерите време утре или друг път. Получавайки отказ с въпроса „Търпи ли отлагане?” човекът насреща няма да се засегне и ще е сигурен, че по принцип може да разчита на вас.
8. Узнайте подробности
Колко точно време ще ви отнеме? Можете ли да започнете без мен? Да го преместим за друг ден? Моделирайте ситуацията дотогава, докато стане удобна за вас. Умението да се отказва не е признак на инат и безчувственост, а на рационалност.
9. Отложeте решението
Помолете за време, за да вземете решение. Практиката показва, че половината проблеми отпадат преди срока, в който трябва да дадете окончателен отговор.
Бонус: А ето и най-простият е ефективен метод да се научите да казвате „Не” – просто го казвайте! Има такова психологическо упражнение – цяла седмица да отговаряте с „не” на всяка молба или въпрос. Отначало ще ви е трудно, но след няколко дни ще забележите, че ви става все по-лесно да отказвате и то, без да изпитвате чувство за вина. Разбира се, това не трябва да се превръща в основен ролеви модел за вас, но самото осъзнаване, че умеете да го правите, ще направи живота ви много по-лесен и приятен.
Total Page Visits: 191 - Today Page Visits: 1

Add Comment